Sanne doet vakantiewerk in de bronbemaling: “Je moet niet bang zijn om vies te worden.”

Een vrouw in de bouw is (helaas) nog steeds een uitzondering. Een vrouw in de bronbemaling, helemaal uitzonderlijk. Maar niet als het aan Sanne Sebök (18) ligt. Deze studente Civiele Techniek deed deze zomer vakantiewerk bij onze vestiging in Eibergen. Hoe dat was? We blikken samen met Sanne terug.

Waar andere studenten in de zomervakantie bijverdienen in de supermarkt, horeca of klantenservice kies jij voor de bronbemaling. Verrassende keuze…
“Nou nee hoor. Ik studeer zelf Civiele Techniek en zocht nog passend werk voor in de vakantie. Mijn bonusvader zei: ‘Misschien vind je de bronbemaling wel leuk.’ Hij werkt als projectmanager bij Henk van Tongeren en vertelde dat ze in Eibergen nog wel wat hulp konden gebruiken. Dat leek me wel wat.”

En is het ook wat?
“Het bevalt me heel goed! Ik ben in een leuke groep mensen terecht gekomen. En het werk vind ik zelf ook erg leuk om te doen. Hiervoor wist ik alleen dat je met bronbemaling water uit de grond haalt om de boel droog te houden bij het bouwen. Meteen de eerste dag mocht ik al onderhoud aan de pompen doen. De tweede dag zette ik mijn eerste bemaling. Ja en toen ontdekte ik pas echt wat het was.”

Wat heb je precies ontdekt over bronbemaling?
“Bij de BAM-bouwlocatie in Lochem heb ik meegeholpen een bronbemaling te zetten. Dan spuit je gaten van een paar meter diep, plaats je een filter, sluit die aan op buizen en de buizen sluit je aan op een pomp. Het klinkt van tevoren heel makkelijk, maar er gaat veel tijd in zitten. Ineens kan ook de situatie anders zijn dan de opdrachtgever ons van tevoren zei. Dus dan moet je dat weer uitzoeken en veel overleggen. Dat vind ik eigenlijk wel erg leuk.

Ik heb zelf ook een keer met de hand een gat mogen spuiten. Gelukkig heb je in de meeste gevallen een geautomatiseerde spuit die het voor je doet, maar dat kan niet voor elke ondergrond. En als je het dan met de hand moet doen, merk je dat het best wel zwaar is. Er zit grote druk achter zo’n spuit en daarbij moet je vaak ook nog eens door moeilijke grondlagen.”

Sanne in actie: een gat spuiten met de hand.
Heb je ook iets nieuws geleerd?
“Ja, ik stel altijd veel vragen, omdat ik wil weten hoe iets werkt en wat ik precies aan het doen ben. Dan wil ik bijvoorbeeld weten hoe een aggregaat werkt. Wat ik ook heb geleerd is dat je goed moet kijken waar je je voeten neerzet als je aan het bemalen bent. Je spuit best wel diepe gaten en alles loopt onder water, dus je ziet niet meer waar je loopt. En toen ben ik in een gat gaan staan. Mijn hele laars vol water! De mannen lachen natuurlijk. ‘Had nou maar een extra paar sokken meegenomen!’ Maar ze zeiden gelukkig ook dat het iedereen overkomt.”

Even over die mannen: merkte je dat je de enige vrouw in de bemaling was?
“Het is wel een echte mannenwereld. Ze zijn rechttoe rechtaan. Na een korte uitleg mag je het zelf doen. Dat vind ik zelf eigenlijk wel fijn. Ik zit ook in een klas met alleen maar jongens en dat werkt gewoon prettig. Ik heb ook wel in een klas gezeten met meiden, maar dat is toch altijd gedoe. Ze katten en ruziën toch meer. Mannen hebben dat niet zo. Er wordt nergens omheen gedraaid. En daarom kan ik goed met ze overweg. En ja, soms is het niet praktisch om vrouw te zijn. Als er bijvoorbeeld geen wc aanwezig is. ‘Hoe ga je dat doen dan’, vroegen de mannen dan aan mij. Ja, dat zie ik dan wel. Gewoon ophouden of ergens bij een bedrijf in de buurt aanbellen? Ik ga het niet in de bosjes doen. Ik kan daar wel om lachen, want welk meisje zit nou in de bronbemaling? Dus ik snap ook wel dat ze daar niet aan denken.”


Wist je dat…

  • Minder dan 10% van de totale werknemers in de bouwsector vrouw is?
  • Uit onderzoek blijkt dat vrouwen op jonge leeftijd hun interesse in techniek verliezen vanwege het ontbreken van vrouwelijke rolmodellen en omdat er met meisjes weinig over bouwen en techniek wordt gepraat?
  • Er gelukkig wel steeds meer vrouwen kiezen voor een technische studie en de studie bouwkunde aan de TU Delft zelfs door meer vrouwen (53%) dan mannen gevolgd wordt?

Wat zouden we volgens jou kunnen doen om meer vrouwen aan te trekken in deze branche?
“Ik denk dat vrouwen andere vrouwen moeten aantrekken. Eigenlijk zou ik mensen die ik ken moeten laten zien wat ik doe. Of neem bijvoorbeeld een basisschoolklas mee naar de bouw en laat ze kijken wat er te doen is op de bouw. Dan krijgen de meisjes het ook mee. En dit interview, filmpjes op Instagram of TikTok helpen misschien ook, om te laten zien dat een vrouw in de techniek prima kan.”

 Welke eigenschappen zijn nodig voor dit werk?
“Je moet sowieso geen meisje-meisje zijn. Je hebt hier niets aan gelakte nagels. Je moet tegen viezigheid kunnen. Soms zit mijn hele arm onder de modder en dan denk ik: ach vanavond douche ik toch. Je moet wel door kunnen werken en niet aan de kant blijven staan.”

 Je studeert Civiele Techniek, hoe ben je bij die studie gekomen?
“Vroeger had ik best wel veel interesse in de techniek. Ik zag een hijskraan en ik dacht: wow, hoe kan die zoiets zwaars tillen! En ik vond graafmachines altijd heel interessant. Op de middelbare school koos ik voor de technische vakken als profiel. Toen ik een opleiding moest kiezen, ging ik al snel de natuurkundige hoek op en kwam uit bij Civiele Techniek. En ik vind het hartstikke leuk.”

Wat vind je er zo gaaf aan?
“Het is heel breed. Je hebt de infra, waterbouw en constructie. Wegen, bruggen, sluizen; dat vind ik wel vet. Hoe dat allemaal werkt en hoe je dat aanlegt. Vooral de infrakant trekt me. Laat mij maar gewoon lekker berekenen over de infra, riool, tunnels en dat soort dingen.”

En na je studie, zie jij jezelf wel werken voor Van Tongeren?
“Ik vind het zeker leuk en het is in de techniek. Na de vakantie ga ik stagelopen bij de BAM in Lochem, waar ik toevallig dus eerder de bronbemaling heb mogen doen. Dat is meer richting mijn opleiding en de infra vind ik gewoon heel interessant. Later wil ik projectleider worden en misschien dat dit ook wel kan bij van Tongeren, dus wie weet!”

Wim Voortman begeleidde Sanne 

En dat zorgde bij deze monteur bronbemaler ook voor meer werkplezier. Wim: “Vanaf dag één ben ik zeer positief over Sanne. Ze is heel leergierig, pakt het allemaal aan en ziet het ook gewoon. Dat is toch geweldig, een meid van 18 in de bronbemaling? Dat heb ik in de 40 jaar dat ik hier werk ook niet meegemaakt. Dus ik heb al gezegd: mocht dat hele infragebeuren niets worden, kom maar naar ons toe.” In de tussentijd heeft Wim nog wel een plekje over voor andere vakantiekrachten of stagiaires: “Ik vind het gewoon mooi om een jong iemand dit vak te kunnen leren. Mijn vrouw merkte het laatst op. Ik kom anders thuis. Met meer energie. Dus nieuwe vakantiekrachten zijn zeker welkom.”

Ook werken of stagelopen bij Henk van Tongeren?
Wij zijn altijd op zoek naar technisch talent. Of je nog in de schoolbanken zit of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Kijk hier voor de actuele vacatures of neem contact op met Anne de Jonge via a.dejonge@vantongeren.nl of bel 055 – 368 23 00.

Scroll naar boven