Om te voorkomen dat 14.000 ton CO2 vrijkomt in natuurgebied De Nol in Essen, hebben we een foliescherm geplaatst. Van één kilometer lang en vijf meter diep. Het voormalige veengebied dreigt namelijk uit te drogen. En als dat gebeurt, komt er dus zo’n 14.000 ton CO2 vrij. Dat komt door plantenresten die, doordat het altijd heel nat is geweest, niet goed kunnen verteren. De CO2 zit opgeslagen in die planten. En als het droog komt te staan, komt die CO2 vrij. En dat willen we voorkomen.
Het gebied heeft dus erg te lijden onder de droogte. Grenzend aan het natuurgebied liggen namelijk grachten die de aangrenzende landbouwgrond drooghouden. Maar die grachten onttrekken ook het water uit het natuurgebied. Door het foliescherm te plaatsen, blijft het water in het natuurgebied zonder de grenzende landbouwgrond te hinderen.
Hoe we het foliescherm hebben aangebracht? Onder het natuurgebied zit een ondoordringbare laag klei die het water niet goed doorlaat. Door de folie in die laag aan te brengen, blijft het water langer in het natuurgebied. En worden droge periodes langer overbrugt.
Meer informatie over het project en een video met uitleg vind je hier en hier.