Project Dijkversterking Gameren

Bemaling-fotos-2
Wat: Project Dijkversterking Gameren
Start project: project: najaar 2021
Oplevering project: najaar 2021
Samenwerking van: Martens en Van Oord en Van der Ven.

De dijkversterking van de Waalbandijk in Gameren is in volle gang. Henk van Tongeren heeft voor dit project de bemaling aangelegd, zodat aannemerscombinatie Martens en Van Oord – Van der Ven deze unieke dijkversterking uit kan voeren. Gameren heeft namelijk een wereldprimeur door een grofzandbarrière toe te passen om piping te voorkomen.

Project in beeld

Grofzandbarrière voorkomt piping
Over een lengte van bijna een kilometer vertoont de Waalbandijk zwakke plekken. Hierdoor is de kans op piping groot, oftewel: het wegspoelen van grond onder de dijk. Bij hoog water kan dit gebeuren, wanneer binnendijks kwelwater omhoogkomt. Kwel is bij deze omstandigheden een natuurlijk verschijnsel, maar kan wel leiden tot grondverplaatsing en uiteindelijk zelfs een dijkdoorbraak.

Reden dus om de dijk aan te pakken. Dit doen Martens en Van Oord – Van der Ven volgens een nieuwe methode: de grofzandbarrière. Hierbij wordt het oorspronkelijke fijne zand vervangen door een sleuf met grof zand. Dit zand werkt als een filter. Het laat water door en houdt de rest netjes op z’n plek. Om de sleuf over een lengte van meer dan 900 meter te kunnen graven, hebben wij de bemaling aangelegd.

Bronbemaling nodig of een andere vraag over onze dienstverlening?

Scroll naar boven