Wietze Weening

Wietze Weening

Wietze: “Je bent met iets bijzonders bezig. Iets wat niet iedereen doet.”

  • Wie: Wietze Weening
  • Wat: Uitvoerder
  • Waar: locatie Drachtstercompagnie
  • Typisch Wietze Weening: Nuchtere Fries, fotografeert als hobby graag vogels

Wietze is uitvoerder in de regio Friesland en West-Groningen. Hij bereidt het werk voor de dag voor, zorgt ervoor dat de werkzaamheden op de bouwplaats zo goed mogelijk verlopen en handelt de werkzaamheden af. Hij heeft hierbij veel contact met verschillende partijen. Met collega’s, andere uitvoerders en bouwbedrijven.

Wietze, hoe ziet jouw dag als uitvoerder eruit?
“Eerst koffie. Altijd. Tijdens de koffie nemen we de dag door. Wat moet er allemaal gebeuren en wat voor materialen hebben we daarvoor nodig. Daarna ga ik op kantoor zitten en zet de computer aan. Ik kijk wat er in de mail staat en werk de administratieve dingen van de vorige dag weg. Dan ga ik weer naar buiten en ben ik vooral bezig om het werk in goede banen te leiden. Veel overleggen en dingen inschatten dus.

Er komt namelijk veel meer bij kijken dan alleen een pomp plaatsen. De grond verschilt in Nederland nogal, helemaal hier in het noorden en daar moet je je bemaling op aanpassen. Dat betekent goed inschatten wat er nodig is. Elke keer krijg je hier meer ervaring in en weet je gewoon waar hoofdzakelijk zand zit, waar klei en wat er dan nodig is.”

Hoe ben je hier terecht gekomen?
“Voordat ik bij Henk van Tongeren Water & Techniek begon, heb ik eerst MBO Infratechniek gedaan. Ik kwam van school in de crisistijd en de wegenbouw was heel slap. Geen werk dus. Ik ben er toen een tijdje uitgeraakt en werkte als chauffeur. Ja, je moet toch wat. Maar het was niet mijn ding. De vrijheid die beloofd werd, ervaarde ik niet. Toen ik besloot weer terug te gaan naar de wegenbouw, kwam dit op mijn pad. Dat leek me wel wat. En het is super leuk.”

Ervaar je nu de vrijheid wel?
“Absoluut. Je hebt hier heel veel vrijheid. Je hebt je eigen verantwoordelijkheden en er zijn korte lijntjes. Er is een hele platte structuur. Een vraag hoeft niet eerst via allerlei leidinggevenden te gaan. Je belt gewoon direct met de directeur. Dat is fijn. Daarnaast is er veel ruimte voor opleiding. Ik heb net een opleiding tot coördinator Grondwatertechniek gedaan, 1 dag in de week voor een halfjaar. Mooie opleiding was dat. Het had specifiek met bronbemaling te maken. Iets wat je niet leert op school. Ik leerde bemalingen uit te rekenen en wat de invloed op de omgeving was. En toevallig heb ik gisteren weer een cursus gehad. Je bent nooit uitgeleerd.”

Wat maakt het zo leuk bij Henk van Tongeren?
“Je bent met iets bijzonders bezig. Iets wat niet iedereen doet. Als ik op een feestje zeg dat ik in de bronbemaling zit, wil iedereen daar meer van weten. Ze kennen het niet. Je bent met iets specialistisch bezig. En het werk is gewoon mooi. Als we aankomen op de locatie is het nog een dikke bende en als we weggaan kan iedereen met droge voetjes werken. Dat is mooi. Als wij geen grondwater wegpompen dan staan projecten gewoon stil.”

Wat maakt Henk van Tongeren in jouw ogen uniek?
“De slagkracht is heel groot bij ons en we kunnen snel schakelen. We hebben veel vrachtwagens – elke bemalingsploeg heeft een vrachtwagen – dus we kunnen snel overal heen. Materialen zijn voldoende op voorraad, dus we zijn snel inzetbaar. Daarnaast doen we ook veel bijzondere projecten. Het is niet alleen puur bronbemaling. Binnenkort starten we bijvoorbeeld met de voorbereidingen voor een nieuwe zuivering bij Leeuwarden. Weer iets nieuws voor mij.”

En de sfeer?
“Ja goed. De personen die er werken zijn prettig. Gewoon fijne collega’s. Hier in Drachtstercompagnie hebben we één ploegje van een paar man. Ik kan wel zeggen dat we een hecht team zijn. We zijn normale Friese jongens, dus er wordt veel Fries gepraat en we zijn goed op elkaar ingespeeld. Ook met de vestiging in Appingedam hoor, waar we officieel onder vallen. Als ze daar extra handjes nodig hebben, dan zorgen we ervoor dat we daar aan de slag gaan.”

Scroll naar boven