Marcel Roemers

Marcel Roemers

Marcel: “Ik hou ervan als alles weer functioneert en de klant tevreden is.”

  • Wie: Marcel Roemers
  • Wat: techneut
  • Waar: locatie Appingedam
  • Typisch Marcel Roemers: accepteert iedereen zoals hij is en heeft een uit de hand gelopen paardenhobby met zijn vrouw en dochter.

Marcel heeft na twintig jaar een eigen rijschool te hebben gehad, zijn passie voor de elektrotechniek weer opgepakt bij Henk van Tongeren. In dit vak vindt hij de afwisseling en vrijheid die hij zocht.

Van rijinstructeur naar techneut, dat is ineens wat anders!
“Ja dat klopt. Na mijn opleiding elektrotechniek en MTS werd mij verteld dat er eigenlijk geen werk te vinden is in dit vak. Ik heb toen gekozen om als rijinstructeur aan de slag te gaan. Daar zochten ze wel heel veel mensen voor. Dit heb ik twintig jaar lang gedaan. Totdat ik er genoeg van had na twee fikse aanrijdingen. Ik heb me toen ingeschreven bij een uitzendbureau en daar belden ze me op met de vraag of bronbemaling iets voor mij was. Toen heb ik eerst even gekeken wat dat precies is. Ik had geen idee! Ik mocht een dagje meelopen en aan het einde van de dag zei ik al dat dit niet de laatste keer was dat ze me zouden zien.”

Wat was het dat je vol overtuiging voor deze functie koos?
“De functie is gewoon heel breed. Als techneut hou ik me bezig met alles wat met elektriciteit te maken heeft. Van het opbouwen van technische installaties op de bouwplaats, het onderhoud ervan, het oplossen van storingen, telemetrie en de besturing van pompen. Ik ben de ene keer op de bouwplaats te vinden en de andere keer in de werkplaats. Daar keur ik vooral apparaten, kasten, kabels en pompen. Als er wat opgebouwd moet worden, dan ben ik op de bouwplaats.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
“Die is er niet. Het is heel wisselend. Ik weet nooit wat er precies moet gebeuren die dag. Ik krijg een planning, maar daar wordt vaak 80% van afgeweken. Dan komt er weer een storing, dan weer een spoedje of een opdracht tussendoor. De ene keer hou ik me bezig met het aansluiten van een kast en de andere keer werk ik aan een compleet beheersingsplan van het grondwaterniveau.”

Vind je dat prettig?
“Ja, ik wel. Die afwisseling vind ik het mooiste aan mijn vak. Het is nooit hetzelfde en ik zie weinig van dezelfde problemen. Dat vergt een hoop doe- en denkwerk en zorgt ervoor dat ik erg klant- en oplossingsgericht mag denken. Ik hou ervan als alles weer functioneert en de klant tevreden is. Die kan anders niet verder als het water bijvoorbeeld ineens omhoogkomt. Dan ligt een werk stil.”

Kun je wat vertellen over Henk van Tongeren als werkgever?
“We hebben hier een hele multidisciplinaire opstelling, veel diversiteit in collega’s en alles valt als een puzzel in elkaar. Daardoor kunnen we samen een mooi product neerzetten. Ook heerst er een familiare sfeer. We steunen mekaar, helpen daar waar nodig en ik merk dat we allemaal een passie hebben voor het werk. Ja die gedrevenheid, je vak goed willen doen en er plezier in hebben kenmerkt ons wel.”

Wat is er volgens jou nodig om meer mensen enthousiast te maken voor het vak bronbemaler?
“Het is buitenwerk, daar moet je van houden. We komen regelmatig onder de blubber thuis, maar weet je: je bent ook vaak in het zonnetje bezig. Het is belangrijk om jongens vanuit de schoolbanken al kennis te laten maken met het vakgebied. Het is nog erg onbekend. Veel mensen weten niet wat er zich op een bouwplaats afspeelt. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat doen we daar precies? Dus zorg ervoor dat er veel stageplekken komen en dat jongens vanuit school al aan de slag kunnen bij ons.”

Scroll naar boven