Jan Ouwehand

Jan: “Er komt van alles binnen. Van een agrariër die een nieuwe stal wil hebben tot aannemers voor grote landelijke civiele werken.”

  • Wie: Jan Ouwehand
  • Wat: calculator werkvoorbereider
  • Waar: locatie Zwolle
  • Typisch Jan Ouwehand: benadert iedereen zoals hij zelf benaderd wil worden en mag graag kanovaren

“Hoi, ik ben Jan. Calculator werkvoorbereider bij Henk van Tongeren. Ik houd me bezig met offerteaanvragen, doe de calculatie, plan werkzaamheden in en het bestel het materieel voor collega’s die op pad gaan.”

Heb je dit altijd gedaan?
“Nee, helemaal niet. Ik werk nu ruim vijf jaar bij Henk van Tongeren, waarvan het eerste jaar via een uitzendbureau. Daar was ik ingeschreven nadat mijn vorige werkgever tijdens de recessie failliet ging. Na een tijdje belden ze me met de vraag of de functie van calculator bij Henk van Tongeren wat voor me was. Tja, je bent een bepaalde tijd werkloos dus ik zei eigenlijk al gelijk ja. Zonder dat ik wist waar ik ja op zei! En daar heb ik geen spijt van gehad. Het bleek ontzettend leuk.”

Dus het was geen jongensdroom die uitkwam…
“Bronbemaling is in mijn bouwkundige opleiding een heel kort hoofdstukje geweest, dus nee. Ik had er nooit bij stilgestaan. Maar nu vind ik het erg interessant. De afwisseling, de materie en het werken met grondwater… Hoe kun je dat begrijpelijk maken? Hoe kun je inschatten wat er moet gebeuren? Wat er allemaal nodig is om de vraag van de klant te beantwoorden? Dat vind ik erg mooi.”

Moest je niet veel bijleren dan?
“Ja, als je dan ineens bij een bronbemaler aan het werk komt, dan is alles nieuw. Toen ik uitzendkracht was, kon ik al opleidingen volgen. En toen ik in vaste dienst was, ben ik een hele winter op cursus geweest. Guido zei altijd: ‘je bent die opleiding nodig.’ Ondanks een volle agenda krijg je hier dan de tijd en ruimte voor. Dat vind ik wel erg mooi aan dit bedrijf.”

Zijn er nog andere dingen die je mooi vindt aan dit bedrijf?
“Ik word hier erg vrijgelaten in het organiseren van mijn eigen werk. Ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid. Dat vind ik persoonlijk erg prettig. Je werkt op basis van vertrouwen. En als er iets is of je hebt twijfels, dan kun je altijd terugvallen op Guido en Robert (de directie).”

Je mag dus je eigen werkdag indelen, hoe ziet die er gemiddeld uit?
“Ik werk redelijk volgens een vaste structuur, maar elke opdracht is weer anders. Er komt van alles en nog wat binnen. Van een aannemer voor een keldertje tot een agrariër die een nieuwe stal wil hebben van 80 bij 20 meter, maar ook aannemers voor grote landelijke civiele werken.”

Waar begin je de dag mee?
“Vroeg in de ochtend – als mijn collega’s hier allemaal zijn voordat ze naar buiten gaan – drinken we eerst met z’n allen koffie. We spreken dan door wat we gaan doen, ik pols of ik nog dingen moet bijbestellen en zorg dat de jongens de werkbriefjes meekrijgen. Daarna ga ik terug naar kantoor en verwerk de briefjes van de vorige dag, doe de bestellingen, pak offertes op, maak kostenstaartjes voor opdrachtgevers en zorg dat de facturen verstuurd worden. En dan is het cirkeltje wel rond en de dag voorbij.”

Wat maakt het werken bij Henk van Tongeren leuk?
“Een moderne werkgever is het. Bij mijn vorige baan kon niets en moest je dagelijks verantwoorden wat je aan het doen was. Daar kon ik persoonlijk niet goed tegen. Hier is het 100% anders. Eigen initiatief wordt op prijs gesteld en ik word niet op de vingers gekeken.”

Omschrijf de sfeer bij Henk van Tongeren eens?
“De sfeer is inherent aan de zelfstandigheid, het vertrouwen en de openheid die je hier krijgt. We drinken altijd even koffie en houden elkaar op de hoogte van wat we doen. Ook al zit ik op het kantoor; ik voel me toch verbonden met de collega’s die naar buiten gaan. Daar zien we ook geen verschil in, iedereen is gelijk. Daarbij zijn het uiteindelijk mijn collega’s die het verdienen. Zij doen het werk buiten, daarvoor worden we betaald. Zo zie ik het wel.”

Scroll naar boven