Han-Boonman-staand

Han: “Je komt altijd onvoorziene dingen tegen en daarop moet je anticiperen.”

  • Wie: Han Boonman
  • Wat: uitvoerder bronbemaling en projectleider grondboringen
  • Waar: locatie Apeldoorn
  • Typisch Han Boonman: de Brabander die de Gederlanders in toom probeert te houden, houdt ook van wielrennen

Han komt uit Brabant en werkt al 23 jaar in de bronbemaling. Hij begon zijn loopbaan als grond mechanisch medewerker en deed toen vooral bodemonderzoeken. Daarna kwam hij in de bronbemaling terecht. Hij haalde zijn papieren voor boormeester en heeft een tijd op de boorwagen gezeten. Daarna werd hij uitvoerder grondboringen en na lang wikken en wegen besloot hij toch een andere uitdaging aan te gaan. Drie jaar geleden maakte hij de overstap naar Henk van Tongeren aan de slag te gaan. Weer terug in de bronbemaling.

Wat trok jou zo aan in het bronbemalen?
“Bronbemalen is elke dag anders. Je komt altijd onvoorziene dingen tegen en daarop moet je anticiperen. Dat maakt het werk interessant en afwisselend. Overal heb je andere bodemsoorten en dat is precies wat in mijn straatje ligt om daar een fatsoenlijke bronbemalingen aan te leggen. Iedere dag is gewoon anders. Het is mijn taak om de boel droog te krijgen en dat is wat mij aanspreekt. Het voorbereidende werk, zodat projecten door kunnen lopen. Waar nodig en kan, spring ik zelf ook nog bij. Daar zit de uitdaging in.”

Hoe ziet jouw dag er gemiddeld uit?
“Die is altijd anders. Ik maak heel veel kilometers – ik woon namelijk nog in Brabant en heb een best groot gebied onder me. Ik zit nu bijvoorbeeld in Abcoude. Dus mijn dagen zijn altijd te kort en ik vlieg van hot naar her. Ik heb het lekker druk, zeg maar. Er moet bij mij wel een klein beetje druk achter zitten om goed te functioneren. Anders ga ik me vervelen en doe ik onnodige dingen. Daar hou ik niet van, ik moet wel bezig blijven. Ook afwisseling is nodig. Ik zat laatst een half jaar op een project in Oss en op het laatst gaat het wel kriebelen. Dan is het tijd voor weer iets anders.”

Hoe bevalt het als Brabander in een Gelders team?
“Eerlijk? In het begin had ik daar wat moeite mee. Brabanders zijn toch anders, sneller toegankelijk. Dus ik dacht: hoe kan ik dit voor elkaar krijgen, om deze jongens achter me te krijgen? Dat heb ik gedaan door mijn overall aan te trekken en mee te sjouwen en te bemalen. En dan kom je erachter hoe lang mensen al bij Henk van Tongeren werken en dat er achter die grofgebekte kerels ook een warm hart schuilgaat. Echt een soort familiegevoel, een Van Tongeren hart zou ik het willen noemen. Inmiddels heb ik met iedereen wel een bepaalde band. We waarderen elkaar en spreken dat ook uit. Als die basis er is, doe je automatisch een stapje extra voor elkaar. En ja, als je hier eenmaal bij de ‘familie’ hoort, kom je er nooit meer uit haha.”

Is dat typisch Henk van Tongeren?
“Ja, dat denk ik wel. Sommige mensen werken er al 30 tot 40 jaar. Maar wat ook typisch Henk van Tongeren is, is het stukje kwaliteit en alles kunnen. Niets is ons te veel. Als je iets nodig hebt, dan gebeurt het ook. We zeggen eigenlijk nooit ‘nee’. Er is altijd wel een oplossing. Zowel voor de eigen mensen als onze opdrachtgevers. Afgelopen zondag kreeg ik bijvoorbeeld een appje dat één van de jongens ziek was. Dan wordt er direct overlegd en een nieuwe ploeg aangetrokken. Wat moet, dat moet. En dat is het mooie van dit bedrijf: iedereen is bereid om voor elkaar aan de slag te gaan. Daarbij is het een van de grotere bronbemalingsbedrijven, dus je maakt ook bijzondere projecten mee. Dat alles maakt het een speciaal bedrijf. En als je ziet wat voor dingen we allemaal maken… Dan denk ik soms: hoe krijgen we dit toch voor elkaar.”

Scroll naar boven