Bas Davies

Bas: “Mijn werkdag is geslaagd als ik zie dat de jongens tevreden naar huis gaan.”

  • Wie: Bas Davies
  • Wat: assistent-projectleider
  • Waar: locatie Apeldoorn
  • Typisch Bas Davies: Praat graag, kan niet goed stilzitten en is na werktijd daarom ook vaak in de sportschool te vinden.

Bas Davies uit Arnhem is met zijn 23 jaar één van de jonkies bij Henk van Tongeren. Helemaal prima vindt hij dat, want hij leert graag de kneepjes van het vak van zijn ervaren collega’s. Bas: “Ik zeg vaak dat ik met opa’s werk, maar dat is lief bedoeld hoor! Ik werk graag met deze mannen samen. Het is gezellig, ze hebben een schat aan werkervaring en ik kan zoveel van ze leren.”

Maakt dat je werk zo leuk?
“Ja. Henk van Tongeren is oprecht een leuke werkgever. Iedereen is bereid om voor elkaar door het vuur te gaan. Eigenlijk heb je niet veel meer nodig. Het is hier gemoedelijk en we zijn eensgezind. Met z’n allen maken we iets. Hoe de dag ook loopt, wat er ook moet gebeuren: het wordt wat. Daar zorgen we met z’n allen voor.”

Wilde je dit beroep altijd al uitoefenen?
“Ik heb eerst HBO Water- en Landbouwmanagement gedaan en daarna een premaster Civil Engineering Management aan de Universiteit Twente. Ik wist toen nog niet zo goed wat ik wilde doen, maar wel dat dit het niet was. Na een paar maanden ben ik dan ook gestopt. Uiteindelijk ben ik anderhalf jaar geleden bij Henk van Tongeren als werkstudent in de buitendienst aan de slag gegaan. Ik merkte dat ik het zo leuk vond om voor dit bedrijf te werken, dat ik naar Guido (directeur) ben gestapt met de vraag of hij werk voor me had. En dat had hij. Nu volg ik een tweejarig traineeship tot projectleider.”

Wat doe je precies als trainee projectleider?
“De kneepjes van het vak leren. Ik kijk mee met projecten, leid projecten in goede banen, help met het opzetten van een plan. Als de opdrachtbevestiging van onze calculator bij Han (uitvoeder) en mij binnenkomt, kijken wij wat er nodig is en hoe we het gaan opzetten. We schouwen we locatie, maken afspraken, plannen een datum in voor het inmaken en regelen de afstemming en communicatie met de klant en andere partijen. Als onderaannemer krijgen we namelijk te maken met veel verschillende partijen. Denk aan klanten, collega’s, andere uitvoerders en omwonenden. Daarnaast stemmen we de bemaling zo goed mogelijk af en lossen we problemen en storingen op. Als het project klaar is, doe ik ook de aflevering met de klant.”

Hoe ziet je dag eruit?
“Elke dag is anders. Er is bijna geen vastigheid. Nou ja, op één ding na dan: het vroeg opstaan. Om half 7 ben ik bij de zaak of ik rij direct naar een project toe als deze bijvoorbeeld helemaal in het Westen van het land is. Om 16 uur zijn we weer terug op de zaak als het even meezit. Wat daartussen gebeurt, is altijd anders. De ene dag is het een bemaling inmaken, soms een hele dag projecten afrijden en de vinger aan de pols houden.”

Wat vind jij belangrijk in je werk?
“Mijn werkdag is geslaagd wanneer ik zie dat de jongens tevreden naar huis gaan. Wanneer ik ervoor heb kunnen zorgen dat ze een relatief makkelijke dag hebben gehad. Dat het materieel op orde is en de dag vlot verloopt. Ik vind het belangrijk dat iedereen doet wat hij goed kan en er gekeken wordt naar ieders kracht. Je moet je hele leven lang werken en als ik eraan kan bijdragen dat ze het op een leuke manier doen, dan doe ik dat graag.”

Wat vind je van de sfeer onderling?
“Er hangt hier goede sfeer. Ik gedij persoonlijk goed als de werkomgeving prettig is. Dat maakt het werk gewoon veel leuker. Zo starten we samen elke dag met koffie en we eindigen we de werkdag samen met koffie. Verder werken hier alleen maar mannen en dat is te merken. Het ene moment kunnen we elkaar de huid volschelden en 5 minuten later lachen we weer met elkaar. Lekker direct dus en geen gedoe. Je weet wat je aan elkaar hebt.”

Dus ze zijn voorlopig nog niet van je af bij Henk van Tongeren?
“Nee, zeker niet. Ik zie me dit werk nog wel een tijdje doen. Daarbij zijn er ontwikkelingsmogelijkheden zat. Dat vind ik zo tof aan dit bedrijf. Ik heb nog zat te leren, vooral praktisch gezien. Ik kom van een hele theoretische opleiding en moet echt nog veel dingen in de praktijk leren. Daar ben ik nu mee bezig. Bovendien ben ik liever bezig met de dag van vandaag. Morgen weer een dag.”

Scroll naar boven