medewerker-aloys

Aloys: “Ik krijg de vrijheid om m’n eigen ding te doen en mag elke dag werken met techniek”

  • Wie: Aloys Ballast
  • Wat: bronbemaler
  • Waar: locatie Eibergen
  • Typisch Aloys Ballast: betrouwbaar en altijd in voor een geintje

Aloys is bronbemaler bij Henk van Tongeren. Hij verlaagt de waterstand van de bodem tijdelijk om het terrein geschikt te maken voor diverse bouwprojecten. Dat betekent boren, graven, en pompen. Geen dag is voor hem hetzelfde. Op één ding na. Hij komt gemiddeld een half uurtje te vroeg aan, zodat hij rustig kan koffiedrinken en bijkletsen met de jongens.

Waarom is dat halfuurtje zo belangrijk voor je?
“We werken in een team, maar niet iedereen is elke dag bij dezelfde klus aanwezig. Daarom moet elkaar goed op de hoogte houden. Maar in dat halfuurtje bespreken we ook wat er privé speelt en is er altijd ruimte voor een lolletje. Dat is minstens zo belangrijk voor de goede sfeer.”

Hoe ziet jouw dag er verder uit?
“Na het koffiemoment belt de uitvoerder om de TRA’s van de dag door te geven en kunnen we op pad. We weten dan wat we die dag moeten doen. Nou ja, in grote lijnen dan. Want naast de geplande werkzaamheden krijgen we ook veel spoedjes binnen. En die zijn niet te voorspellen. Dat verandert de planning dus. Soms binnen een half uur. Dan krijgen we een telefoontje: ‘Het wordt toch helemaal anders.’ Ik vind dat dit het werk juist leuk maakt. Lekker afwisselend. We zien wel wat de dag ons brengt.”

Hoe ben je bij Henk van Tongeren terecht gekomen?
“Ik werkte eerder in een productiefabriek voor bekers en die fabriek kondigde aan te gaan sluiten. Toevallig kwam er een vacature voorbij bij Henk van Tongeren. ‘Bronbemaler’ stond er en ik had geen idee wat ik me hierbij moest voorstellen. Maar ik was wel geïnteresseerd. Dus ik nam wat verlofdagen op en ging een weekje meelopen om te kijken of het wat voor me was. Notabene in de meest slechte week van het jaar. Midden in de winter, in de sneeuw en regen. Mensen verklaarden me voor gek. Ik kwam uit een warme fabriek en stond nu in de kou. Maar het beviel me juist goed. In die fabriek was ik altijd binnen. Ik werkte in ploegen en had geen gevoel van vrijheid. Dus op een vrijdag stopte ik bij de fabriek en de maandag erop begon ik bij Henk van Tongeren.”

Wat voor sfeer hangt er bij Henk van Tongeren?
“Een goede sfeer. Kijk, je bent er zelf bij om de sfeer te creëren. Ik werk zelf in Eibergen in een klein team van 4 tot 7 man. We kennen elkaar goed en er is veel vertrouwen in elkaar. Ik hou ervan om moppen te vertellen of te vertellen over rare dingen die er via de mail zijn binnengekomen. We lachen liever dan klagen. Daarbij worden we niet door het hoofdkantoor op de vingers gekeken. Ze weten dat ze van ons op aan kunnen. Ze bellen ons niet om te controleren of het werk gedaan is bijvoorbeeld. Daar kunnen ze gewoon op vertrouwen. We maken dingen gewoon af. Zo niet, dan bellen wij. Niet andersom.

Dat vind ik persoonlijk erg fijn. En ja soms werk ik dan een uurtje langer door. Dan is de klus gewoon klaar en hoef je de volgende ochtend niet voor een uurtje helemaal om te rijden. Die inschatting kan ik wel maken na al die jaren. Soms bellen we elkaar op om te kijken hoe het ervoor staat en dan helpen we elkaar verder.”

Wat is het allerleukst aan jouw werk?
“De vrijheid. De vrijheid om je eigen ding te doen en het werken met techniek en elektrische installaties. Veel mensen denken dat het slecht werk is. Pijpen sjouwen en meters filters aanleggen. Maar het is meer dan dat. Je werkt met verschillende pompen en het is altijd een verrassing wat voor pomp je tegenkomt. Je bent lekker met techniek bezig en lost dingen zelf op. En ja, je werkt buiten en niemand vindt regen fijn. Dat hoef ik je niet uit te leggen. Maar er zijn ook zonnige dagen en de vrijheid die je buiten ervaart pakt niemand je af.”

Scroll naar boven