In memoriam: Werner Wils, de uitvinder van DSI

De Duitse Brunnenbaumeister Werner Wils, de uitvinder van de DSI-techniek, is overleden. Hij overleed op 22 november 2019 na een ziekbed van anderhalf jaar. Guido van Tongeren, algemeen directeur van Henk van Tongeren Water & Techniek, leerde hem kennen als zakenpartner en als vriend. Hij blikt als eerbetoon terug op het leven van Werner Wils en zijn bijdrage in de bronbemaling. 

“DSI is een wijdverspreid fenomeen. Veel minder geldt dat voor Werner Wils, de uitvinder van de techniek. Hij is altijd meer op de achtergrond gebleven”, aldus Guido van Tongeren. “Werner Wils was altijd bezig met nieuwe innovaties en methoden. Vooral de laatste jaren kon hij daar volledig in opgaan. Soms zelfs op het eenzame af.” Toch herinnert Van Tongeren hem vooral als een vrolijke, innemende en vriendelijke man. 

Een rasechte ondernemer 

Wils werd in 1954 geboren in Phöben, een dorpje nabij Potsdam in het voormalige Oost-Duitsland. Hij groeide daar in alle rust op en uiteindelijk werd hij ondernemer in allerlei sectoren: grondverzet, sloopwerk, bronbemaling. En dat deed hij zeker niet onverdienstelijk, totdat de crisis tijdens de millenniumwisseling toesloeg. “Na de val van de Berlijnse Muur werden talloze bedrijven met overheidsgeld de grond uit gestampt en toen die geldkraan rond 2000 dichtging, raakte de markt in paniek en donderde alles in elkaar”, legt Van Tongeren uit. 

Experimenteren met retourbemaling

Wils ging niet bij de pakken neerzitten en verdiepte zich meer en meer in de retourbemaling. Dit principe bestond al ruim veertig jaar, maar was vrij omvangrijk en kostbaar. Water lozen op het riool kostte in Duitsland namelijk 3 à 4 euro per kuub. Bedrijven leidden het weggepompte water daarom vaak naar oppervlaktewater elders. Met als gevolg dat er kilometerslange grote stalen leidingen door de stad liepen. Wils vroeg zich af of dit niet makkelijker kon en sloeg aan het experimenteren. 

Patent voor DüsenSaugInfiltration

Wils ontdekte dat je grote hoeveelheden water snel kunt afvoeren als je een specifieke waterdoorlatende laag aanboort. Het is dus van belang om het juiste infiltratiepunt te lokaliseren. Hij patenteerde deze techniek, die hij DSI noemde, oftewel DüsenSaugInfiltration. “Ons bedrijf zocht ook naar oplossingen voor het afvoeren van water bij grote bouwprojecten en iemand tipte me dat Wils op een totaal andere manier infiltreerde dan we gewend waren. Toen hij me zijn aanpak liet zien, was ik direct om.”

Van grote betekenis 

Van Tongeren omarmde de techniek en werd ook licentiehouder. Vanaf 2006 werkte hij intensief samen met Wils en ontstond er een hechte vriendschap. “Wils is de katapult voor mijn carrière geweest. Hij heeft ons jarenlang de kneepjes van het vak geleerd, waardoor we als bedrijf konden groeien. Partijen nemen ons ook serieus omdat we innovatief zijn. Zonder Werner had ik niet gestaan waar ik nu sta. Daar ben ik hem dankbaar voor.” 

Ongeneeslijk ziek 

De schok was ook groot toen er in juni 2018 bij Werner Wils maagkanker werd geconstateerd. Na de chemokuren en bestralingen knapte hij op. In 2019 is hij zelfs met zijn dochter nog naar Nederland geweest voor de DSI-dag van 12 juni. “Hij geloofde dat techniek alles kon oplossen. Tot aan zijn dood is hij er vanuit gegaan dat hij nog zou genezen.” Na zijn bezoek in Nederland ging het helaas snel achteruit. In november 2019 is Wils overleden. Hij is begraven in zijn geboortedorp Phöben.

Scroll naar boven