Guido ging de CONversatie aan met Manon Blaauw van Conrad

Guido ging in gesprek met reporter Manon Blaauw van Conrad. En daar is een mooi stuk uit voortgekomen. 

Met meer dan 150 werknemers is het een van de belangrijke bronbemalingsbedrijven in Nederland en een belangrijke partner voor Conrad. In 1949 werd het bedrijf opgericht door opa Van Tongeren. Pa werkt nog steeds in de zaak en dat maakt het een echt familiebedrijf. Die band heeft het ook met Conrad. Al meer dan 50 jaar werken de bedrijven samen op het gebied van bronbemaling. De gemene delers? Dezelfde bloedgroep, focus op innovatie en dag en nacht gaan voor de zaak.

Henk van Tongeren Water & Techniek BV heeft ruim 70 jaar technische ervaring en levert zowel aan zakelijke klanten als de overheid veelzijdige oplossingen op het gebied van water en techniek. Henk van Tongeren zet water aan het werk om grote infra-, bouw- en waterprojecten in beweging te krijgen, overheden te ondersteunen met hun watermanagement en de wereld een handje vooruit te helpen. Op karakter en met duurzame en innovatieve installatie- en grondwatertechnieken. Met als doel: de wereld een handje vooruit te helpen. Zo deed oprichter Henk van Tongeren dit 70 jaar geleden al en zo doen Guido van Tongeren en Robert Barkel en hun team het vandaag de dag nog steeds.

Henk van Tongeren (1912-1986) was de zoon van een loodgieter en zoals het in de jaren ’20 ging, zat Henk niet in de schoolbanken. Hij ging bij zijn vader werken met lood, koper en zink. Maar Henk wilde meer. Hij wilde zich verder ontwikkelen om zo anderen ook verder te kunnen helpen. Het was dan ook niet gek dat hij zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij het verzet en verschillende onderduikers door de oorlog heen hielp. Na de oorlog wilde een van de onderduikers iets voor hem terugdoen. Hij regelde een overheidsbaan voor Henk waardoor hij de middelen had om zijn middenstanddiploma te halen. Dit was het begin van zijn droom: Henk startte zijn eigen loodgietersbedrijf en droeg zo zijn steentje bij aan de wederopbouw van Nederland. Hij deed dit met de weinige middelen die hij had. Veel geld voor dure machines was er niet. Dus bouwde hij zelf machines en werktuigen van oude oorlogsvoertuigen. De meest vreemde creaties stonden op het bedrijfsterrein. Maar ze deden hun werk wel. En goed ook. Door zijn vindingrijke en slagvaardige karakter was Henk zijn tijd ver vooruit. En altijd bezig dingen in beweging te zetten. Van water tot bijzondere projecten en mensen.

Zeventig jaar later is deze aanpakkersmentaliteit nog steeds voelbaar bij Henk van Tongeren Water & Techniek en zet Guido van Tongeren – inmiddels de 3e generatie Van Tongeren – de missie van zijn grootvader voort.

Dit is een artikel van Conrad.

Scroll naar boven