Daniëlle van Lieshout (Combinatie Herepoort) beheert en controleert het grondwater voor het project Aanpak Ring Zuid. Ook al is ze een van de weinige vrouwen op de bouwplaats, Daniëlle voelt zich thuis in deze wereld. “Mannen kijken in het begin vaak raar op, maar ik ben meestal al snel one of the guys.”
“Ik weet niet waar het vandaan komt, maar ik vind techniek gewoon superinteressant”, vertelt Daniëlle. “Als klein meisje haalde ik al radio’s uit elkaar om te zien hoe ze werken.” Dat Daniëlle op haar vijftiende koos voor de technische school was dan ook geen verrassing. “Ik was daar het enige meisje en dat ben ik vaak nog steeds, maar dat maakt het werk niet minder leuk!”
Zorgen dat alles goed verloopt
Sinds september 2020 beheert Daniëlle voor Aanpak Ring Zuid het grondwater op de plek waar de verdiepte ligging komt. “Voordat er gegraven kan worden, moeten de waterstanden genoeg verlaagd zijn om droog te kunnen werken. We onttrekken het grondwater op zo’n vijftien plekken, verspreid over het werkgebied. Er zijn peilbuizen geplaatst om onder andere de grondwaterstanden te monitoren en ik neem regelmatig watermonsters. Het opgepompte water mag geen vervuiling veroorzaken op de plek waar we het lozen. Zo houden we bij of alles goed verloopt en zorgen we ervoor dat de kwaliteit van het water intact blijft.”
‘Als vrouw breng ik wat extra’s mee’
Daniëlle van Lieshout
Mannenhumor en verbinding
Als Daniëlle voor het eerst ergens de bouwplaats opkomt, valt ze meteen op als vrouw. “Mannen zijn meestal verbaasd en gedragen zich in het begin netter dan ze normaal doen. Dat is wel grappig om te zien. Zodra mijn mannelijke collega’s merken dat ik wel weet waar ik over praat en dat ik prima kan omgaan met mannenhumor, worden ze steeds meer zichzelf. Bovendien breng ik als vrouw wat extra’s mee. Ik zie mezelf bijvoorbeeld als goede verbinder tussen verschillende afdelingen en samenwerkingspartners.”
Spannende schakel
Daniëlle vindt het erg interessant om voor grote projecten zoals Aanpak Ring Zuid te werken. “Ik zie het project als een soort treinwagons die op de juiste volgorde en met de juiste mensen van station naar station moeten. Alles hangt samen met elkaar. In het geval van grondwaterbeheer, zijn wij het beginstation. Als de grond niet goed droog is, kunnen andere partijen niet graven. Dus als onze planning uitloopt, heeft dat effect op het hele project. Je bent afhankelijk van elkaar. Bovendien heb je niet alles zelf in de hand. Als het bijvoorbeeld regent, vriest of sneeuwt, heeft dit effect op het grondwater. Al deze factoren maken het werk extra spannend.”
Dit is een artikel van Aanpak Ring Zuid