DSI® / FHVI Infiltratietechniek

jij-als-medewerker-bgr

Regenwaterinfiltratie om wateroverlast tegen te gaan

In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met wateroverlast als gevolg van hevige regenval. De verwachting is dat deze ontwikkeling ook in de toekomst zal doorzetten. Ons rioolstelsel is echter niet berekend op het verwerken van extreme regenval en kan hier ook niet op worden aangepast. Een effectieve en eenvoudiger oplossing om overtollig water af te voeren, is regenwaterinfiltratie. Hierbij wordt regenwater direct teruggebracht in de bodem. Regenwaterinfiltratie voorkomt overbelasting van rioolsysteem en waterzuiveringsinstallaties, en biedt een relatief goedkope oplossing.

Regenwater infiltratie met snelle uitvoering

Ben je op zoek naar regenwater infiltratie voor jouw lokale of landelijke project? Vraag als aannemer of zzp'er gemakkelijk een offerte aan bij Bronbemaling.com voor een snelle opvolging en uitvoering. We zorgen niet alleen voor de regenwater infiltratie, maar denken met je mee vanuit meer dan 75 jaar ervaring ervaring op het gebied van watermanagement.

Heb je een vraag over onze infiltratietechniek of een andere vraag over onze dienstverlening? Neem contact met ons op.

Meer over DSI® / FHVI techniek

In de praktijk blijkt onze bodem niet overal in staat om grote hoeveelheden regenwater te absorberen. De opnamecapaciteit van de bodem kan echter aanzienlijk verhoogd worden door de inzet van DSI® / FHVI. Dit is een gepatenteerde, duurzame en kostenbesparende techniek waarmee grote hoeveelheden water effectief in de bodem kunnen worden geïnfiltreerd. Aanleg, uitbreiding en onderhoud van DSI® zijn - afgezet tegen bestaande infiltratietechnieken - zowel eenvoudiger als goedkoper. Het systeem neemt bovendien een minimum aan ruimte in, waardoor toepassing in bestaande situaties een aantrekkelijke optie is.

Door de inzet van DSI® kunnen we altijd een optimale retourbemaling garanderen. Je voorkomt hierdoor niet alleen kosten voor grondwaterlozing, maar bespaart ook energie, vergunningskosten en proceduretijd. Uit de praktijk blijkt dat DSI® toegepast kan worden op korte afstand van een bouwput of leidingsleuf en zelfs direct eronder. Dit laatste doen we met de Brandenburger, waarmee we tegelijkertijd water onttrekken én retourneren. DSI® is toepasbaar in combinatie met alle vormen van bemaling. Hierdoor is altijd de meest efficiënte vorm van bemaling haalbaar. Zo hoeft er minder water aan de bodem onttrokken te worden. En een lagere onttrekking betekent weer een lagere retournering. Dit levert dus niet alleen een kostenbesparing op meerdere fronten op, maar betekent ook een lagere belasting voor de leefomgeving. Iets wat wij enorm belangrijk vinden.

DSI® (‘Düsensauginfiltration’) is een duurzame kostenbesparende techniek om water effectief in de bodem te infiltreren. Het biedt daarmee een duurzaam alternatief voor traditionele regenwaterinfiltratie of retourbemaling. De methode is ontwikkeld door de Duitse Brunnenbaumeister Werner Wils. Wils heeft ontdekt dat er belangrijke voordelen te halen zijn door het infiltreren in bepaalde infiltratiepunten in een watervoerend pakket.

Na een jarenlange wetenschappelijke zoektocht heeft dr. Jan van Lopik met een proefschrift aangetoond dat er een wetenschappelijk bewijs is voor de hypothese van Wils. Het infiltreren van water in bepaalde infiltratielagen in een watervoerend pakket, is een stuk efficiënter dan het infiltreren in een compleet watervoerend pakket.

In de praktijk zit het grootste verschil tussen DSI® / FHVI en conventionele retourbemaling in het feit dat bij DSI® / FHVI gebruik wordt gemaakt van een relatief kort filterelement in een infiltratiebron.

Henk van Tongeren Water & Techniek is sinds 2007 octrooihouder van de methode van Wils en heeft DSI® / FHVI sindsdien op honderden plekken in Nederland met succes toegepast.

Om de technologie verder te kunnen ontwikkelen hebben we in 2010 met een aantal collega bronbemalers en FUGRO de stichting O2dit opgericht.

Mede dankzij het wetenschappelijk onderzoek van dr. Jan van Lopik zijn we goed in staat om DSI® / FHVI te modelleren. Het doen van wetenschappelijk onderzoek zal de komende jaren een speerpunt blijven van de stichting om zo de technische mogelijkheden van het infiltreren van een vloeistof in een poreus medium steeds verder uit te bouwen.

Dankzij de stichting is DSI® / FHVI uitgegroeid tot de meest efficiënte infiltratietechniek.

Heb je een vraag over onze infiltratietechniek of een andere vraag over onze dienstverlening?

Scroll naar boven